fbpx

Mai Nielsen Orient Tæpper

Mai Nielsen orient tæpper logo

Ådalsparken 29

6710 Esbjerg V

+45 75159011

Ring

Man-Fre: 14:00 - 17:30. Lør: 10:00 - 13:00 (eller efter aftale - vi bor på adressen)

Historie

Orientalsk tæppeknytning mener man startede for mere end 5000 år siden. Det ældst bevarende ægte tæppe er Pazyryktæppet, som siges at være knyttet 500 år før kristi.

De originale tæppeproducerede lande er Iran, Kaukasus, Tyrkiet, Afghanistan, Turkmenistan og Kina. Tæppenavnene er stednavne, Nain tæpper er knyttet i Nain distriktet. Navnene på tæpperne siger ikke meget om kvaliteten, men kun hvor det er knyttet.

I nyere tid er lande som Pakistan, Indien og Kina begyndt at kopiere de Iranske(persiske) mønstre. Kopi tæpper kan fås i mange forskellige kvaliteter, gode som dårlige – man skal sikre sig at man får oplyst om det er et kopitæppe, da prisen ikke er den samme. I forhold til Iran, hvor der ingen børnearbejde er, findes dette i fx Pakistan og Indien. For at sikre sig denne viden er det derfor vigtigt, at man køber sit tæppe hos fagmanden.

Pazyryktæppet - ca. 500 år før Kristi

Ulden

Ulden er alfa omega – jo mere fedtholdig uld, jo bedre tæppe får man. Før hen brugte man ikke uld hvis fåret var ældre end 3 år, da ulden fra yngre får er bedre. Højlandsfår har en bedre uld end lavlandsfår – fordi temperaturen fra nat til dag variere meget, hvorved fåret får en mere fedtholdig uld. Den fineste uld kommer fra halspartiet fra et fedthalefår(Kork-uld).

Tætheden

Jo tættere et tæppe er knyttet, jo skarpere står mønsteret. En dygtig knytter kan knytte ca. 6000 knuder om dagen afhængig af typen. Et godt brugstæppe har en knudetæthed på 200.000-500.000 knuder pr. m2. Et tæppe på uld kan have op til ca. 1 mio. knuder pr. m2 mens et silketæppe kan have om til ca. 2.5 mio. knuder pr. m2. 

Farvestoffer

Før i tiden brugte man kun plantefarver, fx bær og insekter. I dag bruges der i vid udstrækning syntetiske farvestoffer af meget varierende kvaliteter.

Mikael i Hamadan provins
Mikael ser på hjemmehusflidstæpper i Hamadan

Hvorfor købe et ægte tæppe?

Ud over at være et fantastisk stykke kunsthåndværk, passer ægte tæpper til alle stilarter, fra ældre tiders boligstil til den moderne minimalistiske boligstil. Ægte tæpper højner og fremhæver ens møbler. I huse med dårlig akustik hjælper ægte tæpper rigtig meget med at dæmpe lyden. Ægte tæpper er utrolige lette at holde og kan stor set tåle alt, så længe man ved hvad man skal gøre hvis uheldet er ude.

Tabriz maralan

Gode råd om Ægte Tæpper

Tæppeunderlag skal anvendes på fast gulv. Underlaget har følgende funktioner:

  1. Tæppet ligger fast på gulvet og rutsjer ikke.
  2. Den slidtage der kommer på undersiden af tæppet, er langt større end slitagen på forsiden. På forsiden har man luven at slide før man kommer ned til knuden. På bagsiden slider man direkte på knuden og det kan aldrig undgås at der kommer støv ind under et tæppe – dette støv ligger og slider direkte på knuden og kan beskadige tæppet.
  3. Tæppet mere behageligt at gå på, da underlaget giver en fjedrende effekt.

Støvsugning skal være legende let. Den letteste måde at støvsuge på, er fra side til side eller med luven – og aldrig mod luven, da man åbner luven og skidtet vil falde ned i tæppet. Ægte tæpper er så tætte i luven, at skidt ikke falder ned i tæppet, men ligger løst ovenpå.

Pletter fjernes i luvens retning og fx rødvinspletter kan efterbehandles med danskvand (uden citrus) som hældes på og duppes op igen, derefter strø godt med fint salt på. Brug aldrig kemikalier (Vanis, sulfo, opvaskesæbe osv.), hvilket vil affedte garnet og give en plet. Brug kun vand og natursæbe (sæbespåner).

Kanter og Frynser er det sarteste på et tæppe. Sørg for at få det repareret rettidigt, da en for sen reparation kan beskadig tæppet – og det kan blive bekosteligt.  

Køb altid dit tæppe hos fagmanden. Ved køb hos et medlem af Brancheforeningen, får du altid de korrekte oplysninger om oprindelsesland – samt en korrekt pris uden forskruet før/nu priser.

Luk menu
×
×

Kurv