Ægte tæpper og deres historie

Orientalsk tæppeknytning mener man startede for mere end 5000 år siden. Det ældst bevarende ægte tæppe er Pazyryktæppet, som siges at være knyttet 500 år før kristi.

De originale tæppeproducerede lande er Iran, Kaukasus, Tyrkiet, Afghanistan, Turkmenistan, Tyrkiet og Kina.

I nyere tid er lande som Pakistan, Indien og Kina begyndt at kopiere de Iranske(persiske) mønstre. Kopi tæpper kan fås i mange forskellige kvaliteter, gode som dårlige – man skal sikre sig at man får oplyst om det er et kopitæppe, da prisen ikke er den samme. I forhold til Iran, hvor der ingen børnearbejde er, findes dette i fx Pakistan og Indien. For at undgå sig dette er det vigtigt, at man køber sit tæppe hos fagmanden.

Hvad betyder navnene på ægte tæpper

Bidjar, Moud eller Kashkai – hvad betyder de forskellige navne på tæpperne? 
Navnene på tæpperne referere til byen eller området tæppet er knyttet i. Navnet på tæppet har ikke noget med kvaliteten at gøre – kun hvilken region eller by tæppet er knyttet i. 

Nomadetæpper

Før i tiden blev de fleste persiske tæpper knyttet af nomader der vandrede op til 1000 km om året for at finde føde til deres dyr. I teltlejrene bliver tæpperne knyttet på en vandretliggende væv. Nomadetæpper er normalt 100 % uld. Kædetråden er håndspundet uld, tæpperne knyttes uden mønstertegning – dvs tæppemønstrene går i generation. Nomadetæpper er som regel skæve i mønstrene grundet de primitive forhold tæpperne knyttes under. 

Værkstedstæpper

I dag knyttes de fleste tæpper overvejende som værkstedstæpper. Disse tæpper bliver knyttet efter mønstertegning i modsætning til nomadetæpperne der knyttes ud af ren tradition. De fine silketæpper og tæt knyttet uldtæpper knyttes på tæppeværksteder på en lodretstående væv. Der knyttes både gode kvalitetstæpper og tæpper af dårlig kvalitet på tæppe værksteder, så besøg et medlem af brancheforeningen for at få korrekte oplysninger. 

Persisk Kashkai nomade tæppe
Disse tæpper knyttes uden mønstertegning og er knyttet af vandrende nomader
Persisk værksteds silketæppe
Qum Silketæppe knyttet med over 1 mio. knuder pr. m2.

Uldkvaliteten

Ulden er alfa omega – jo mere fedtholdig uld, jo bedre tæppe får man. Før hen brugte man ikke uld hvis fåret var ældre end 3 år, da ulden fra yngre får er bedre. Højlandsfår har en bedre uld end lavlandsfår – fordi temperaturen fra nat til dag variere meget, hvorved fåret får en mere fedtholdig uld. Den fineste uld kommer fra halspartiet fra et fedthalefår(Kork-uld).

Tætheden

Jo tættere et tæppe er knyttet, jo skarpere står mønsteret. En dygtig knytter kan knytte ca. 1 million knuder om året afhængig af typen. 

Et godt brugstæppe har en knudetæthed på 200.000-500.000 knuder pr. m2. Et tæppe på uld kan have op til ca. 1 mio. knuder pr. m2 mens et silketæppe kan have om til ca. 2.5 mio. knuder pr. m2.

Farvestoffer

Før i tiden brugte man kun plantefarver, fx bær og insekter. I dag bruges der i vid udstrækning syntetiske farvestoffer af meget varierende kvaliteter.

Hvorfor købe ægte tæpper

Ud over at være et fantastisk stykke kunsthåndværk, passer ægte tæpper til alle stilarter, fra ældre tiders boligstil til den moderne minimalistiske boligstil. 

Ægte tæpper højner og fremhæver ens møbler. I huse med dårlig akustik hjælper ægte tæpper rigtig meget med at dæmpe lyden. 

Ægte tæpper er utrolige lette at holde og kan stor set tåle alt, så længe man ved hvad man skal gøre hvis uheldet er ude.

Vi får stor ros for vores indretningsforslag så stil, farver og mønstre går op i en højere enhed. 

Gode råd om ægte tæpper

Tæppeunderlag skal anvendes på fast gulv. Underlaget har følgende funktioner: 

  1. Tæppet ligger fast på gulvet og rutsjer ikke. 
  2. Slidtagen på bagsiden af tæppet er langt større end den der kommer på luvsiden. På bagsiden slides der direkte på knuden
  3. Tæppet bliver mere behageligt at gå på, da underlaget giver en fjedrende effekt.

Støvsugning skal være let. Ægte tæpper er tætte i luven, så skidt falder ikke ned i tæppet. Støvsug ægte tæpper fra side til side eller med luven – og aldrig mod luven, da man åbner tæppet og skidtet kan risikere at falde ned i tæppet.

Pletter fjernes i luvens retning og fx rødvinspletter kan efterbehandles med danskvand (uden citrus) som hældes på og duppes op igen, derefter strø godt med fint salt på.

Køb dit tæppe hos fagmanden. Ved køb hos et medlem af Brancheforeningen, får du altid de korrekte oplysninger om oprindelsesland – samt en korrekt pris uden forskruet før/nu priser.